Suung sareng kagunaanna

suung

nu suung –Otapi supa-, henteu sapertos anu dipercaya ku jalma seueur, aranjeunna henteu pepelakan aranjeunna henteu ngahasilkeun tuangeun nyalira sapertos sayuran didamel – diantara hal-hal anu sanés-.

Jamur anu paling umum disebat suung (ogé katelah supa paris), nanging dina kelompok jamur ogé aya anu ragi, anu ngagaduhan pentingna ékonomi anu hébat sabab aranjeunna anu éta ngahasilkeun fermentasi bir sareng roti.

Najan kitu, salah sahiji kagunaan anu paling penting nyaéta salaku tuangeun kumargi parantos kabuktosan yén konsumsi biasa tina supa tiasa ningkatkeun fungsi organisme.

Mangpaat supa

Diantara sumbangan nutrisi na nyaéta sapertos kieu:

  • Protéin.- Dipercaya yén pangan ieu ngagaduhan langkung seueur protéin tibatan kaseueuran sayuran kusabab kasaimbangan asam amino anu saé mangrupikeun pilihan anu hadé, utamina di diét vegetarian.
  • Vitamin jeung mineral.- Aranjeunna ngagaduhan seueur unsur-unsur ieu, dasar dina diet sapopoé.
  • Aranjeunna kirang dina kalori (sakitar 28 kalori per 100 g supa atah) kusabab jumlah karbohidrat sareng lemak na anu handap, janten pilihan anu saé kanggo ngendalikeun beurat anjeun.
  • Aranjeunna beunghar antioksidan – Sareng zat sanés- anu ngarangsang sistim imun, nurunkeun koléstérol sareng nurunkeun tekanan darah.
  • Éta low natrium.

Kagunaan sanés anu tiasa dipasihkeun ka supa nyaéta:

  • Salaku ornamén .- Di nagara sapertos Mexico, supa, dibarengan ku kembang sareng dahan, parantos dianggo pikeun tujuan éstétis mangtaun-taun pikeun ngalakukeun sababaraha upacara.
  • Salaku hallucinogens.- Sababaraha supa sapertos supa psilocybin parantos dieksploitasi ku industri farmasi sareng tujuan psikoterapis.
  • Salaku pangobatan.- Kusabab kapendak ti pénisilin, industri ageung parantos ngembangkeun sakitar antibiotik anu parantos tina bantosan pisan dina merangan seueur panyakit.

Ciri tina supa

Sanaos struktur na tiasa caket sareng pepelakan, tapi seueur béntenna sareng aranjeunna. Salah sahiji anu utami nyaéta jamur peryogi mahluk hirup anu sanés pikeun salamet, Kusabab aranjeunna henteu tiasa ngahasilkeun tuangeunana. Kedah disebatkeun yén sél na eukariotik, nyaéta, aranjeunna gaduh inti na sapertos kajadian pepelakan atanapi sato. Tapi dina hal ieu, aranjeunna henteu ngalakukeun fungsi anu sami sareng aranjeunna. Aranjeunna biasana multisélular, sanaos leres yén urang bakal mendakan sababaraha spésiés unisél, sapertos kapang.

Urang teu tiasa nyarios ngan ukur hiji tempat di tempat supa cicing. Kusabab éta tiasa ngembangkeun di patempatan anu béda. Sanaos leres yén leuweung atanapi daérah anu lembab pikaresep anjeunna. Tapi kedah disebatkeun spésiés-spésiés tertentu disumputkeun tina cahaya sareng bakal tumuh di daérah anu langkung poék. Sakumaha urang disebatkeun ogé, aranjeunna tiasa diadaptasi kana sababaraha jinis rohangan.

Sedengkeun pikeun tuang jamur, aranjeunna peryogi dékomposisi organik atanapi taneuh beueus pikeun ngabantosan aranjeunna. Kusabab salaku padamelan ékologis, supa diperyogikeun pikeun lingkungan, saprak mantuan ngarecah bahan organik, janten urang tiasa nyarios yén aranjeunna ngabantosan ngadaur ulang. Baranahan na ngalangkungan spora sareng tiasa dibagi antara baranahan seksual atanapi aséksual.

carana ngumpulan

Suung sareng kagunaanna

Éta tiasa diklasifikasikeun kana opat kelompok ageung pikeun diperhatoskeun:

  • The Saprophytes: Éta mangrupikeun anu ngonsumsi bahan organik anu tiasa asalna tina sato boh pepelakan.
  • Mycorrhizal: Éta sadayana anu ngagaduhan hubungan sareng pepelakan. Ieu mangrupikeun aranjeunna tukeur duanana sababaraha nutrisi sareng cai sareng nyandak vitamin tina pepelakan, sabab jamur henteu sanggup ngahasilkeun éta.
  • Dicaplok: Éta mangrupikeun organisme anu asalna tina ngahijikeun antara jamur sareng alga.
  • Parasites: Aranjeunna biasana némbongan dina jero awak mahluk hirup anu sanés, dina waktos anu sami aranjeunna nyandak zat gizi tina na.

Kumaha mikawanoh supa anu tiasa didahar

Ciri tina supa

Leres pisan éta supa tiasa dianggo dina nyiapkeun langkung seueur tibatan asakan. Tapi pikeun ieu urang kedah mikawanoh anu tiasa didahar. Hal anu sanés mangrupikeun padamelan anu gampang, kumargi seueur seueur jinisna.

  • Léngkah munggaran anu urang laksanakeun nyaéta tingali timbanganana, kumargi ieu biasana dipidangkeun di daérah topi. Skala ieu diwangun ku spora, janten anjeun bakal ningali kumaha hiji jamur henteu pernah biasana aya, tapi aya sababaraha sakurilingna.
  • Luhurna dihapus, sareng supa ditunda tibalik. Ku cara kieu spora bakal kaluar, anu tiasa tina sababaraha warna sapertos bodas, coklat atanapi krem. Upami anjeun ningali warna beureum atanapi biru, maka langkung saé anjeun tinggalkeunna dimana ayana.
  • Aranjeunna biasana ngagaduhan bentuk khas tina supa anu urang terang. Urang bakal mendakan aranjeunna di gigir babakan tatangkalan, ogé dina bagian anu cukup beueus.

Henteu aya konci singket pikeun terang naha supa tiasa didahar atanapi henteu. Langkung ti naon waé sabab aya seueur spésiés anu tiasa ngakibatkeun urang kabingungan. Kusabab kitu urang kedah salawasna ngantepkeun léngkah ieu ka para ahli.

Naha aya supa racun?

Jamur karacunan

Leres aya supa berbisa. Sababaraha jinisna tiasa ngaluarkeun racun tinangtu, dina sababaraha kasus, bahkan nepi ka tiwasna. Bahkan saatos dicerna sateuacanna. Nalika nyandak supa tina jenis ieu, urang tiasa ngamimitian ngaraos seueul sareng kolik, kesang tiis atanapi takikardia diantara gejala anu sanés. Gumantung kana jamur anu dimaksud sareng jumlah anu dikonsumsi, éta tiasa nyiptakeun masalah anu serius pisan dina ginjal, ogé ati sareng pati, dina kasus anu langkung serius. Sababaraha supa berbisa nyaéta: Amanita Abrupta, Amanita bisporigera atanapi Galerina Marginata sareng Boletus Pulcherrimus, sareng sajabana.

Kagunaan supa

  • Ragi mangrupikeun salah sahiji anu utami kusabab éta campur dina prosés fermentasi. Hatur nuhun ka na sareng jinisna anjeun tiasa ngadamel roti, ogé bir atanapi anggur.
  • Pamakéan supa anu sanés parantos meunang varnish. Tukang kayu sareng tukang kabinét anu ngawarnaan jati kai sukur ku supa.
  • Tina supa anu sami, disebat 'Inonotus Hispidus', éta ogé dicandak korek api. Pikeun ngalakukeun ieu, éta diteureuy sakedik-sakedik teras lebet kana nitrat. Naon anu nyababkeun seuneu tina seuneu tahan.
  • Pikeun alat ngasah: Sanaos sigana rada rumit, aya hiji spésiés supa anu namina 'Piptoporus Betulinus' anu dipotong janten irisan sareng kedah garing ogé pikeun ngégél. Sakali ieu kajantenan, anjeun siap ngasah péso sareng bilah.
  • Como mangsi tulisan: Mangtaun-taun ka pengker, sababaraha panulis nganggo supa 'Coprinus comatus' anu matak tinta hideung, anu tiasa dianggo ngeusi tinta.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Eva cenahna

    Teu bohong, inpormasi ieu mangpaat pisan pikeun kuring, graxxx, éta nyalametkeun nyawa kuring

  2.   FirstCarole cenahna

    Kuring ningali anjeun teu monetisasi blog anjeun, tong nyéépkeun patalimarga anjeun,
    anjeun tiasa kéngingkeun kontan tambahan unggal bulan kusabab anjeun ngagaduhan kualitas luhur
    eusi. Upami anjeun hoyong terang kumaha ngadamel artos tambahan, milari:
    Métode Mrdalekjd pikeun $$$