Batu dina hampru

Hampru

Batu empedu mangrupikeun alesan utami ieu dipikaterang organ ngawangun pir leutik anu aya di beulah katuhu beuteung, handapeun ati.

Bumi empedu, cairan anu didamel dina ati Éta ngabantosan dina nyerna lemak sareng vitamin tertentu. Nalika tuang, awak sacara otomatis ngaleupaskeun empedu kana peujit leutik.

Naon anu Nyababkeun Batu hampru

Gallstones

Batu empedu nembongan iraha empedu ngawangun sareng ngawangun massa anu padet. Massa ieu tiasa sakedik sisikian keusik atanapi sagedé bola golf. Ogé, anjeun ngan ukur ngagaduhan hiji atanapi langkung.

Kaseueuran batu didamel tina koléstérol anu karasa. Tapi éta ogé tiasa didamel tina bilirubin. Jalma anu gaduh Sirosis atanapi panyakit sél arit paling dipikaresep ngembangkeun jinis batu sanés ieu, disebat batu pigmén.

Riwayat kulawarga

Batu empedu tiasa diwariskeun. Nyaéta, upami aya jalma dina kulawarga anjeun anu ngagaduhanana, kamungkinan anjeun pikeun ngagaduhan éta langkung luhur. Panaliti yakin éta kusabab gén tangtu ngagaduhan kamampuan pikeun ningkatkeun jumlah koléstérol dina bili.

Obesitas

Awak jalma kaleuwihan beurat tiasa ngadamel langkung koléstérol, anu ningkatkeun résiko batu empedu. Obesitas ogé tiasa nyababkeun hampru ageung, janten teu jalan sakumaha mistina. Tapi teu aya résiko anu sami sareng sadaya jinis obesitas. Dina pengertian ieu, akumulasi gajih dina cangkéng langkung bahaya tibatan di bagian awak anu sanés, sapertos pingping atanapi pingping.

Kaleungitan beurat teuing

Operasi ngirangan beurat badan sareng tuang kalori anu handap pisan aranjeunna tiasa ngabahayakeun hampru. Ngagaduhan pangaruh rebound rutin ogé ningkatkeun résiko anjeun tina batu hampru. Pikeun ngirangan beurat badan kalayan aman sareng nyegah ieu sareng masalah kaséhatan anu sanés, para ahli nyarankeun yén gampang. Dina hubungan ieu, salah sahiji rahasianya nyaéta ngirangan beurat lalaunan, nyésakeun henteu langkung ti 1.5 kilo saminggu.

Pangobatan sareng batu empedu

Éstrogén dina Pél Kontrol Kalahiran sareng Terapi Panggantian Hormone aranjeunna tiasa ningkatkeun résiko ngembang batu empedu. Nurunkeun koléstérol tinggi ku nyampurkeun sabar sareng fibrates ogé parantos dikaitkeun kana batu empedu sabab éta tiasa ningkatkeun jumlah koléstérol dina bili.

diabetes

Diabetes ningkatkeun kamungkinan batu empedu. Anu tanggung jawab tiasa waé tingkat luhur trigliserida dina getih atanapi tumpukan empedu disababkeun ku gangguan tina hampru.

Naon gejala batu empedu

Nyeri patuangan

Hampru bisa jadi radang nalika batu empedu ngahontal saluran jeung nyegah bili tina ngalir. Prosés ieu disebut cholecystitis na bisa ngakibatkeun gejala sapertos seueul, nyeri beuteung, sareng utah.

Kusabab ieu mangrupikeun gejala anu tiasa disababkeun ku seueur sabab anu sanés, pikeun nangtoskeun yén masalah memang kajantenan kusabab batu empedu dina hampru, anjeun kedah parios nyeri dina beulah katuhu luhur beuteung, anu tiasa langkung parah nalika anjeun ngambekan jero, sumebar ka daérah sanés, sapertos sabeulah taktak tukang atanapi taktak katuhu.

anggapanana

Pél

Pikeun milarian terang upami aya batu empedu, dokter kedah ngalakukeun tés pencitraan, sapertos USG. Ultrasound ngamungkinkeun pikeun kéngingkeun gambar lengkep hampru.

Nalika jalma éta ngagaduhan gejala, hiji jinis operasi anu disebat cholecystectomy laparoscopic biasana dianggo. Peryogi dicatet yén anjeun tiasa ngajalankeun kahirupan normal tanpa hampru. Bili anu dihasilkeun ku ati ngalir langsung kana peujit.

Aya pangobatan anu tiasa ngaleyurkeun batu kolesterol, tapi aranjeunna henteu ngajamin yén aranjeunna moal kabentuk deui engké. Dina kasus pangobatan, urang kedah nambihan yén aranjeunna tiasa lami pikeun pangaruh.

Diét kanggo batu empedu

Sangu coklat

Dahar séhat tiasa ngabantosan batu empedu anu patali sareng obesitas sareng leungitna beurat ngadadak. Hindarkeun diét anu ketat pisan sareng nyiksa sisikian anu disaring (roti bodas, pasta sareng cookies sanés wholegrain ...). Di sisi anu sanésna, disarankan pikeun tuang tuangeun anu beunghar serat sareng lemak anu séhat (minyak zaitun, lauk ...). Milih roti gandum lengkep tibatan roti bodas sareng nasi beureum tibatan bodas tiasa ngirangan kamungkinan masalah organ ieu.

Naha perlu operasi?

Ahli bedah

Sababaraha batu pernah nyababkeun masalah sareng dokter tiasa milih ngantunkeunana. Kaayaan éta sering pisan kajadian. Tapi upami jalma éta ngalaman gejala, kamungkinan pisan yén ngaleungitkeun hampru bakal disarankeun dina waktos anu singget saatos batu dideteksi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.