Jamur lan panggunaan

jamur

ing jamur –Utawa jamur-, beda karo sing dipercaya masarakat, dudu tanduran dheweke ora ngasilake panganan dhewe kaya sayuran - kalebu prekara liyane-.

Jamur sing paling umum diarani jamuran (uga dikenal minangka jamur paris), nanging ing klompok jamur uga ana ragi, sing duwe kepentingan ekonomi sing gedhe amarga dheweke iku ngasilake fermentasi bir lan roti.

Nanging, salah sawijining panggunaan sing paling penting yaiku panganan amarga wis kabukten manawa konsumsi jamur sing biyasa bisa nambah fungsi organisme.

Wuku jamur

Ing antarane kontribusi nutrisi yaiku:

  • Protein.- Dipercaya manawa panganan iki duwe protein luwih akeh tinimbang sayuran, amarga keseimbangan asam amino minangka pilihan sing apik, utamane ing panganan vegetarian.
  • Vitamins lan mineral.- Dheweke duwe akeh unsur kasebut, dhasar kanggo panganan saben dina.
  • Kurang kalori (udakara 28 kalori saben 100 g jamur mentah) amarga jumlah karbohidrat lan lemak sing sithik, dadi pilihan sing apik banget kanggo ngontrol bobot awak.
  • Dheweke sugih antioksidan –Lan zat liyane- sing ngrangsang sistem kekebalan awak, kolesterol murah lan tekanan getih ngisor.
  • Kandhane sithik sodium.

Panganggone liyane sing bisa diwenehake menyang jamur yaiku:

  • Minangka ornamen. - Ing negara kaya Meksiko, jamur, diiringi kembang lan cabang, digunakake kanggo tujuan estetis pirang-pirang taun kanggo nindakake upacara.
  • Minangka hallucinogen. - Sawetara jamur kayata jamur psilosit wis dieksploitasi dening industri farmasi karo tujuan psikoterapis.
  • Minangka obat.- Wiwit ditemokake saka penisilin, industri gedhe wis berkembang sekitar antibiotik sing wis pitulung banget kanggo nglawan akeh penyakit.

Karakteristik jamur

Sanajan strukture bisa cedhak karo tanduran, nanging ana bedane. Salah siji sing utama yaiku jamur butuh makhluk urip liyane supaya bisa urip, amarga dheweke ora bisa ngasilake panganan. Sampeyan kudu nyebutake yen sele eukariotik, yaiku duwe inti kaya tanduran lan kewan. Nanging ing kasus iki, dheweke ora nindakake fungsi sing padha karo dheweke. Biasane kalebu multisel, sanajan sejatine kita bakal nemokake sawetara spesies uniselular, kayata ragi.

Kita ora bisa ngomong mung siji panggonan ing dununge jamur. Amarga bisa tuwuh ing papan sing beda-beda. Sanajan sejatine alas utawa wilayah sing lembab iku favorite. Nanging kudu diarani spesies tartamtu ora bisa didhelikake saka cahya lan bakal tuwuh ing wilayah sing luwih peteng. Kaya sing wis kasebut, bisa disesuaikan karo macem-macem jinis ruang.

Minangka kanggo panganan jamur, dheweke butuh dekomposisi organik utawa lemah sing lembab kanggo mbantu dheweke. Amarga minangka karya ekologis, jamur perlu kanggo lingkungan, wiwit mbantu ngrusak bahan organik, mula kita bisa ujar manawa bisa mbantu daur ulang. Reproduksi liwat spora lan bisa dipisahake ing antarane reproduksi seksual utawa aseksual.

Klasifikasi

Jamur lan panggunaan

Dheweke bisa diklasifikasikake dadi papat klompok gedhe sing kudu dipikirake:

  • The Saprophytes: Iki minangka panganan saka bahan organik sing bisa asale saka kewan lan tanduran.
  • Mycorrhizal: Kabeh mau duwe sesambungan karo tanduran. Iki minangka ijol-ijolan nutrisi lan banyu lan njupuk vitamin saka tanduran, amarga jamur ora bisa ngasilake.
  • Dipun lichenisasi: Iki minangka organisme sing asale saka gabungan antara jamur lan alga.
  • Parasit: Biasane katon ing njero awak makhluk urip liyane, ing wektu sing padha njupuk gizi.

Cara ngenali jamur sing bisa dipangan

Karakteristik jamur

Bener, jamur bisa digunakake kanggo nyiyapake panganan sing luwih apik. Nanging kanggo iki, kita kudu ngerti sing bisa dipangan. Soko sing ora mesthi dadi tugas sing gampang, amarga ana macem-macem jinis.

  • Langkah kapisan sing bakal ditindakake yaiku delengen timbangane, amarga biasane ditampilake ing area topi. Timbangan iki bakal kasusun saka spora, mula sampeyan bakal bisa ngerteni, yen siji jamur ora biasane ana, nanging ana sakiwa tengene.
  • Ndhuwur dicopot, lan jamur diselehake regane mudhun. Kanthi cara iki spora bakal metu, sing bisa maneka warna kayata putih, coklat utawa krem. Yen sampeyan ndeleng warna abang utawa biru, luwih becik sampeyan tinggalake ing papane.
  • Biasane duwe bentuk jamur sing khas sing kita kenal. Kita bakal nemokake ing jejere kulit wit, uga ing bagean sing cukup lembab.

Ora ana kunci ringkes kanggo ngerti yen jamur bisa dipangan utawa ora. Luwih saka apa wae amarga ana akeh spesies sing bisa nyebabake kita bingung. Pramila kita kedah tansah nyingkirake langkah iki marang para ahli.

Apa ana jamur beracun?

Jamur beracun

Ya ana jamur beracun. Sawetara jinis bisa uga ngetokake racun-racun tartamtu sing, ing sawetara kasus, bisa uga nyebabake pati. Malah sawise ditelan sadurunge. Nalika njupuk jamur saka jinis iki, kita bisa ngrasakake rasa mual lan kolik, kringet adhem utawa takikardia ing antarane gejala liyane. Gumantung saka jamur sing ditrapake lan jumlah sing dikonsumsi, bisa nyebabake masalah ginjel sing serius banget, uga ati lan pati, ing kasus sing luwih serius. Sawetara jamur beracun yaiku: Amanita Abrupta, Amanita bisporigera utawa Galerina Marginata lan Boletus Pulcherrimus, lan liya-liyane.

Migunakake jamur

  • Ragi minangka salah sawijining sing utama amarga melu ing proses fermentasi. Thanks kanggo macem-macem jinis, sampeyan bisa nggawe roti, uga bir utawa anggur.
  • Panganggone jamur liyane yaiku njaluk varnish. Tukang lan tukang lemari padha nglakoake perabotan kayu amarga jamur.
  • Saka jamur sing padha, diarani 'Inonotus Hispidus', uga dipikolehi match. Kanggo nindakake iki, dipotong dadi cilik-cilik banjur dilebokake ing nitrat. Apa sing nggawe geni murub terus.
  • Kanggo ngasah alat: Sanajan kayane rada rumit, ana spesies jamur kanthi jeneng 'Piptoporus Betulinus' sing dipotong dadi irisan lan kudu dikeringake kanthi alus kanggo ngerasake. Sawise kedadeyan kasebut, sampeyan siyap ngasah pisau lan pisau.
  • Como mangsi nulis: Pirang-pirang taun kepungkur, sawetara panulis nggunakake jamur 'Coprinus comatus' sing ngetokake tinta ireng, kanthi isi tinta diisi.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   eva ngandika

    Ora goroh, informasi iki migunani banget kanggo aku, graxxx, dheweke nylametake nyawaku

  2.   FirstCarole ngandika

    Aku ndeleng sampeyan ora nggawe monetisasi blog, aja muspra lalu lintas,
    sampeyan bisa entuk dhuwit ekstra saben wulan amarga duwe kualitas tinggi
    isi Yen sampeyan pengin ngerti cara nggawe dhuwit ekstra, goleki:
    Cara Mrdalekjd kanggo $$$