Skala Borg

Anjeun panginten parantos nguping perkawis naon Skala Borg atanapi éta tiasa janten pertama kalina anjeun resep kana konsép ieu.

Kami bakal nyaritakeun anjeun di handap ieu naon skala ieu, pikeun naon éta sareng kumaha pentingna éta. Baca deui pikeun diajar sadayana ngeunaan cara ieu ngukur waktos anjeun salami lomba sareng naon hartosna.

Skala Borg mangrupikeun padika anu dianggo pikeun milarian sabaraha usaha anu urang laksanakeun nalika urang ngajalankeun, éta nyobian terang tingkat kacapean urang nalika urang olahraga olahraga ieu.

Éta aya hubunganana langsung sareng asa usaha katarima ku atlit atanapi anu ngalaksanakeun olahraga kalayan nilai numeris, dugi ka ayeuna antara 0 sareng 10. Tujuanana nyaéta pikeun ngontrol kacapean kacukupan sareng terang naon pangaruh latihan anu bakal dilakukeun numutkeun intensitas anu urang laksanakeun dina unggal sési.

Awéwé lumpat dina salju

Detak jantung penting pisan Kanggo terang naon usaha urang sareng kumaha haté urang, kumaha ogé, metode Borg ieu mangrupikeun parameter anu langkung subyektif pikeun mendakan nilai usaha éta nalika urang ngajalankeun.

Salajengna, urang bakal nyaritakeun langkung seueur ngeunaan skala ieu, kumaha nembonganna, kumaha urang tiasa ngalaksanakeunana sareng naon anu leresna kanggo. 

Naon skala Borg

Skala ieu dirancang ku Gunnar Borg, dimana éta nunjukkeun usaha anu ditanggap tina palari sareng nilai numeris mimitian 0 dugi ka 10. Mangrupikeun alternatif anu valid tapi ogé subyéktif, pikeun ningali tingkat paménta dina latihan.

Éta henteu meryogikeun alat pikeun ngukur, maka éta cocog pikeun saha waé anu hoyong terang nilaina. Mangrupikeun nilai anu cukup dipercaya janten upami anjeun hoyong terang tingkat kasarean anjeun nalika anjeun ngalatih, urang teras nyarioskeun anjeun kumaha anjeun tiasa terang.

Naon skala Borg?

Skala ieu ngamungkinkeun anjeun pikeun milarian tingkat latihan anu tangtu.

  • Kontrol urang kacapean.
  • Nyegah urang gaduh latihan teuing ngabahayakeun awak sareng kaséhatan urang.
  • Éta skala subyektif.
  • Nyanggakeun terang éta tingkat usaha atanapi padamelan dilakukeun salami latihan urang.
  • Éta patalina persépsi usaha sareng indikator fisiologis sapertos denyut jantung, sareng anu sanésna.

Kumaha ngalaksanakeunana

Pikeun milarian tingkat kacapean urang, mimiti sadayana urang kedah gaduh tetep kaluar pikeun ngajalankeun sareng gaduh kontrol sapopoé, nyerat persépsi urang kana usaha dina unggal sési latihan kalayan nilai numerik skala. Nilai-nilai anu mimitina diwangun ku 20 tingkatan tapi lila-lila éta dirobah pikeun ngantepkeunana ngan ukur dina 10 supados langkung gampang dilarapkeun.

Méja Asli Borg

  • 1-7 m sareng lemes pisan
  • 7-9 lemes pisan
  • 9-11 lumayan lemes
  • 11-13 hal anu sesah
  • 13-15 heuras
  • 15-17 hésé pisan
  • 17-20 pisan pisan

Méja Borg anu dirobih

  • 0 lemes pisan
  • 1 lemes pisan
  • 2 lemes pisan
  • 3 lemes
  • 4 sedeng
  • 5 hal anu sesah
  • 6 heuras
  • 7-8 hésé pisan
  • 9-10 pisan pisan

Kalayan nilai-nilai ieu urang tiasa gampang terang naon akibat tina latihan urang bakal sesuai sareng intensitas anu urang laksanakeun.

Pikeun nerapkeun niléyna leres, urang peryogi sababaraha pangalaman pikeun langkung akurat nangtoskeun kasusah sareng usaha tina aktivitas fisik urang, ogé leres-leres terang naon hartosna masing-masing tingkatan.
Mangrupikeun skala anu pelengkap pikeun sésana tingkat alat anu langkung pas anu tiasa urang tingali dinten ayeuna, Nanging, upami urang henteu ngagaduhan aksés kana alat naon waé urang tiasa nganggo éta pikeun nyegah yén urang ngalangkungan nyababkeun kaleuleuwihan dina organisme. 

Harti nilai

  • Tilu tingkat munggaran anu tiasa urang sebatkeun nyaéta damel di handap aérobik.
  • Antara genep sareng tujuh bakal senamrobik anu peryogi langkung usaha pikeun ngalakukeun.
  • Tingkat di luhur tujuhÉta mangrupikeun latihan anu meryogikeun pangpangna kalori sareng pengeluaran énergi.
Kauntungannana skala ieu nyaéta gampang dianggo sareng di luhur sadayana éta henteu ngarugikeun artos, éta mangrupikeun sistem anu urang kedah adaptasi langkung waktos, éta bakal ngabantosan urang pikeun ngaevaluasi intensitas urang tanpa peryogi monitor denyut jantung atanapi anu sami paranti.

Salah sahiji kakurangan tina skala ieu nyaéta, sakumaha urang nyebatkeun, éta mangrupikeun sistem persépsi anu subyektif sareng pribadi., usaha sareng kacapean jalma éta Éta beda-beda numutkeun jalmi, anjeun kedah tumut kana kasehatan jalma anu ngalakukeun latihan fisik, umur, génder sareng kaayaan fisikna nalika aranjeunna ngalakukeun éta.

Persépsi pribadi pisan sahingga subyektif pisan. Surak pikeun balapan salajengna, atanapi kelas salajengna tina muter, sabab kami henteu ngan ukur tiasa nganggo pikeun ngitung latihan nalika urang ngaji, urang ogé tiasa ngagunakeun éta nalika urang kelas muter, kaluar sareng sapédah atanapi jalan gancang.

Dina waktos sanésna anjeun ngalaksanakeun kagiatan fisik anu meryogikeun latihan, nempatkeun skala ieu kana prakték sahingga ku antukna anjeun tiasa nangtoskeun tingkat usaha, kacapean sareng intensitas anjeun pikeun ngahontal hasil anu langkung saé di payun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.