Kadaharan beunghar yodium

Nori seaweed

Kadaharan anu euyeub ku iodin bakal ngabantosan anjeun nyayogikeun awak anjeun jumlah mineral ieu. Iodin penting pisan pikeun kinerja anu pas pikeun sababaraha fungsi anu penting pisan.

Tapi fungsina naon? Pilarian terang naon yodium kanggo, kumaha cara ngémutan, sareng naon anu tiasa kajantenan upami anjeun henteu nyukupan:

Peran iodin dina awak

Awak lalaki

Awak anjeun peryogi iodin pikeun tiasa ngahasilkeun hormon tiroid, sapertos tiroksin sareng triiodothyronine. Aranjeunna ngatur metabolisme sareng penting pikeun ngembangkeun otak.

Kusabab éta maénkeun peran penting dina ngembangkeun sistim saraf sareng rangka, meunang yodium anu cekap mangrupikeun konci dina kahirupan, tapi khususna ti janin dugi ka nonoman.

Kumaha kéngingkeun yodium

Ngocok uyah

Sawawa séhat diperkirakeun peryogi 150 microgram yodium unggal dinten. Kusabab kakurangan yodium tiasa fatal pikeun kamekaran otak, sangu harian anu disarankeun naék janten 220 mcg sareng 290 mcg nalika kakandungan sareng nalika nyusu masing-masing.

Hariwang anjeun henteu kénging cekap yodium? Kusabab eusina dina mineral ieu, Upami anjeun sacara rutin nyéépkeun katuangan ieu, aya kasempetan anu saé tingkatna cekap.

uyah méja

Uyah iodisasi

Uyah mangrupikeun bagian tina pola makan jalma-jalma, sabab éta mangrupikeun cara anu paling gampang pikeun ngagaduhan yodium. Nanging, anjeun kedah pastikeun nganggo uyah iodized tibatan uyah normal kanggo masak di bumi. Iodisasi uyah mangrupikeun strategi anu ngabantosan ngirangan kakurangan yodium sareng akibatna (sapertos cretinism sareng goiter) diantara penduduk.

Rukun laut

Dahar sayuran laut ngabantosan tingkat seueur seueur mineral ésénsial, kalebet yodium, dina awak. Salaku tambahan, aranjeunna lemah pisan kalori sareng beuki aya di supermarket barat sareng réstoran. Ieu mangrupikeun sababaraha nami rumput laut anu kedah diémutan:

  • nori
  • dulse
  • kombu
  • wakame
  • Aram
  • hijiki

Ostra

Lauk sareng kadaharan ti laut

Cara séjén pikeun awak kéngingkeun yodium nyaéta ku cara ngasupan lauk sareng kerang. Sacara umum, sadaya tuangeun anu sumping ti laut nyayogikeun anjeun yodium, ti mimiti udang dugi ka iteuk lauk, ngalangkungan cod. Éta sababna jalma-jalma di daérah basisir (anu condong tuang seueur lauk) condong ngagaduhan tingkat iodin anu langkung luhur.

Produk susu

Susu sareng turunanana (yogurt, és krim, kéju ...) ogé nguntungkeun dugi ka tingkat yodium. Nanging, disarankeun yén produk susu dina diet rendah gajihna pikeun nyegah kaleuwihan beurat sareng obesitas.

cereals

Rye roti, gandum, roti bodas, sareng nasi Éta kalebet séréal anu nyayogikeun yodium paling seueur.

Bayam

Buah sareng sayuran

Sanaos aranjeunna henteu nyumbangkeun saloba tina tuangeun laut, tiasa ogé mendakan yodium ngalangkungan buah sareng sayuran. Pertimbangkeun kalebet kangkung, bonténg, brokoli, sareng prun dina diét anjeun.

Langkung seueur tuangeun anu beunghar ku iodin

Endog, daging beureum sareng sosis nyaéta kadaharan sanés anu nyayogikeun iodin. Nanging, éta sanés hartosna aranjeunna séhat. Nyatana, disarankan pikeun ngawatesan asupan anjeun.

suplemén

Dokter anjeun tiasa nyarankeun nyandak suplemén upami parobihan diét kabuktosan henteu cekap. nalika ngeunaan pikeun ngahontal tingkat yodium anu séhat. Henteu disarankan pikeun nyandak éta nyalira, kumargi iodin anu kaleungitan tiasa gaduh pangaruh ngarugikeun anu sami sareng kurangna na.

Kurangna yodium

Kakandungan

Résiko kakurangan yodium langkung ageung di jalma anu nuturkeun pola dahar vegan sareng susu-gratis. Kusabab éta ngalibatkeun potongan drastis dina asupan uyah, diét pikeun ngubaran tekanan darah tinggi atanapi panyakit jantung ogé tiasa nyababkeun kurangna mineral ieu.

Henteu nyandak cukup yodium tiasa nyababkeun goiter na hipotiroidismeogé masalah nalika kakandungan. Goiter mangrupikeun kelenjar tiroid anu ngagedéan. Salah sahiji gejalanya nyaéta beuheung. Kaayaan ieu nyababkeun kasusah dina ngelek komo napas. Tanda hypothyroidism kaasup nambahan beurat dadakan, kacapean, kulit garing, sareng déprési.

Kabangsang

Lahirna tiasa ngalaman sababaraha masalah kusabab kurangna yodium, naha anu diperyogikeun pikeun awéwé pikeun merhatoskeun kadarna nalika kakandungan sareng lactation. Kurangna mineral ieu mangrupikeun panyabab utami tina retardasi méntal anu tiasa dicegah di dunya. Éta dianggap yén IQ jalma tiasa dikirangan dugi ka 15 poin, bahkan upami éta defisit hampang. Budak ogé tiasa hiperaktif atanapi dilahirkeun henteu lami atanapi kirang beurat kusabab kaayaan ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.