Skala Borg

Sampeyan bisa uga wis krungu babagan apa Skala Borg utawa bisa uga sampeyan dadi pertama kaline minat karo konsep iki.

Kita bakal ngandhani ing ngisor iki apa ukuran iki, kanggo apa lan pentinge apa. Maca terus kanggo sinau babagan cara ngukur wektu sampeyan sajrone balapan lan apa tegese.

Skala Borg minangka metode sing digunakake kanggo nemokake sepira upaya sing kita lakoni nalika nyoba mlaku, nyoba ngerteni apa tingkat kesel nalika nindakake olahraga atletik iki.

Hubungane langsung karo rumangsa usaha sing dirasakake dening para atlit utawa sing nindakake olahraga kanthi angka angka, nganti saiki antarane 0 lan 10. Tujuane yaiku ngontrol cekap lemes lan ngerti apa efek latihan sing bakal ditindakake miturut intensitas sing ditindakake ing saben sesi.

Wanita mlaku ing salju

Detak jantung penting banget Nanging, kanggo ngerti apa gaweyan lan kepiye ati, metode Borg iki minangka parameter sing luwih subyektif kanggo nemokake nilai gaweyan kasebut nalika mlaku-mlaku.

Sabanjure, kita bakal crita luwih akeh babagan skala iki, kepiye carane muncul, kepiye carane bisa dilakoni lan apa sejatine kanggo. 

Apa skala Borg

Skala iki dirancang dening Gunnar Borg, ing endi nggambarake gaweyan sing dideleng saka pelari kanthi nilai numerik wiwit 0 nganti 10. Iki minangka alternatif sing valid nanging uga subyektif, kanggo ndeleng level permintaan ing latihan.

Ora mbutuhake piranti kanggo ngukur, mula cocog karo sapa wae sing pengin ngerti regane kasebut. Iki regane cukup dipercaya dadi yen sampeyan pengin ngerteni apa tingkat lemes sampeyan nalika olahraga, kita terus menehi katrangan babagan cara ngerteni.

Apa skala Borg kanggo?

Skala iki ngidini sampeyan nemokake latihan tartamtu.

  • Ngontrol kita kesel.
  • Nyegah kita supaya ora duwe overtraining mbebayani awak lan kesehatan kita.
  • Iki skala subyektif
  • Ayo ngerti tingkat gaweyan utawa karya rampung sajrone latihan.
  • Gegayutan karo pemahaman gaweyan lan indikator fisiologis kayata detak jantung, lan liya-liyane.

Cara ngleksanakake

Kanggo ngerteni tingkat rasa kesel kita, pisanan kabeh kudu terus-terusan mlaku-mlaku lan ngontrol saben dinane, tulis persepsi gaweyan ing saben sesi latihan kanthi angka angka skala. Nilai-nilai sing wiwitane kalebu 20 level, nanging suwe-suwe diowahi supaya ditinggalake mung ing 10 supaya luwih gampang ditrapake.

Tabel Asli Borg

  • 1-7 m lan alus banget
  • 7-9 alus banget
  • 9-11 lumayan alus
  • 11-13 soko angel
  • 13-15 atos
  • 15-17 angel banget
  • 17-20 angel banget

Tabel Borg sing Diowahi

  • 0 alus banget
  • 1 alus banget
  • 2 alus banget
  • 3 alus
  • 4 sedhengan
  • 5 soko hard
  • 6 atos
  • 7-8 angel banget
  • 9-10 angel banget

Kanthi nilai-nilai kasebut, kita bisa kanthi gampang ngerti apa efek saka lathian miturut intensitas sing ditindakake.

Kanggo ngetrapake angka kanthi bener, kita butuh pengalaman luwih akurat nemtokake kesulitan lan usaha kegiatan fisik kita, uga ngerti tenan apa tegese saben level.
Iki minangka skala sing cocog kanggo liyane level piranti sing luwih tepat sing bisa ditemokake saiki, yen ora duwe akses menyang piranti apa wae sing bisa digunakake supaya ora ngluwihi nyebabake overexertion ing organisme. 

Makna nilai

  • Telung level pisanan sing bisa kita ucapake yaiku kerja ing ngisor aerobik.
  • Antarane enem lan pitu bakal dadi aerobik sing kudu luwih gaweyan.
  • Tataran ing ndhuwur pituIki minangka latihan sing mbutuhake kalori lan pengeluaran energi paling akeh.
Kauntungan saka skala iki yaiku kemudahan panggunaan lan sing paling penting ora larang dhuwit, minangka sistem sing kudu diadaptasi kanthi suwe, bakal mbantu kita ngevaluasi intensitas tanpa mbutuhake monitor denyut jantung utawa sing padha piranti

Salah sawijining kekurangan skala iki yaiku, kaya sing wis kasebut, iku sistem persepsi subyektif lan pribadi., gaweyan lan kesel wong kasebut Beda-beda miturut wong kasebut, sampeyan kudu nggatekake kesehatan wong sing nindakake olahraga fisik, umur, jenis kelamin lan kondisi fisik nalika nindakake.

Persepsi kasebut pribadi banget lan mulane subyektif banget. Surak kanggo balapan sabanjure, utawa kelas sabanjure muter, amarga ora mung bisa digunakake kanggo ngetung latihan nalika mlaku-mlaku, uga bisa digunakake nalika nindakake kelas puteran, metu nganggo sepeda utawa mlaku kanthi cepet.

Mbesuk yen sampeyan nindakake kegiatan fisik sing mbutuhake latihan, praktikake skala iki supaya suwe-suwe sampeyan bisa nemtokake tingkat gaweyan, lemes lan intensitas kanggo entuk asil sing luwih apik ing mbesuk.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.